Restauratieve tandheelkunde

In de restauratieve en prothetische tandheelkunde worden beschadigde en verloren gegane tanden hersteld of vervangen om terug aan de functie en esthetische belangen van de patiënt te voldoen.

Tanden die te verzwakt zijn of tanden die verloren zijn gegaan, kunnen niet hersteld worden met normaal vullingsmateriaal. In dat geval zijn er verschillende opties mogelijk:
-Een (partiële) kroon: Een kroon is gemaakt uit porselein en omvat de resterende tand. Deze wordt na de nodige voorbereiding gemaakt in het tandtechnisch labo. Een kroon wordt vastgekleefd en kan je dus niet zelf uitnemen.
-Een brug: Een brug wordt net als een kroon gemaakt uit porselein, in het tandtechnisch labo. Een brug omvat twee of meer tanden met een kroon, met tussenbeide een zwevende kroon die een verloren tand vervangt.
-Een prothese of uitneembaar gebit: Een prothese vervangt tanden die verloren gingen. Dit kan vanaf 1 tand, maar ook wanneer alle tanden afwezig zijn. Net als een kroon of een brug, wordt een prothese vervaardigd door de tandtechnieker. De tandarts helpt u met de gepaste keuze van tandvervanging en materiaal en bereidt alles voor.