Preventieve tandheelkunde

Tijdens het jaarlijks onderzoek evalueert de tandarts uw volledige gebit en tandvlees. Is er tandbederf (cariës) of zijn er tandvleesaandoeningen (gingivitis/parodontitis)? Sluiten eerder geplaatste vullingen nog goed aan? Is er tandplaque en/of tandsteen aanwezig? Loopt het poetsen naar behoren? Dit klinisch onderzoek wordt naar nood aangevuld met radiologische beeldvorming. Op basis van het onderzoek wordt in overleg met u een behandelplan opgesteld en wordt er afgesproken hoe vaak u de tandarts bezoekt voor controle.

Een goede mondhygiëne start thuis. Er wordt aangeraden tweemaal per dag te poetsen met een gefluorideerde tandpasta. Flossen of interdentale borsteltjes vermijden het opstapelen van tandplaque en tandsteen tussen de tanden. Een mondspoelmiddel kan een extra hulpmiddel zijn. Het is mogelijk uw tanden prima te poetsen met een manuele tandenborstel. Vaak zien we dat een elektrische tandenborstel het poetsen vergemakkelijkt. Tijdens uw tandartscontrole kan er samen besproken worden wat uw tanden nodig hebben. Aarzel niet om ook andere bezorgdheden, zoals een slechte adem (halitose) of tandenknarsen (bruxisme) te bespreken met uw tandarts.

Ondanks het regelmatig poetsen van uw tanden, kan tandplaque en tandsteen zich opstapelen op moeilijk bereikbare plaatsen. Een professionele reiniging maakt uw gebit weer helemaal schoon.